Onderzoek wijst uit dat IVF bij thuismonitoring net zo succesvol is als in het ziekenhuis

7 september 2023 Unsplash

Thuismonitoring van de eisprong is volgens onderzoek van het Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch ziekenhuis even succesvol en veilig als in het ziekenhuis. Daarbij is het ook prettiger voor de vrouwen om het monitoren in eigen omgeving te ondergaan.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch ziekenhuis hebben de Antarctica-2 studie opgezet met 23 ziekenhuizen in Nederland om de vruchtbaarheidsbehandelingen te optimaliseren. Daaraan hebben in totaal 1464 vrouwen deelgenomen. Daarvan werden 732 vrouwen vanuit huis gemonitord en de andere 732 in het ziekenhuis. In het onderzoek werd gekeken of er een verschil was in zwangerschapskansen tussen thuismonitoring en ziekenhuismonitoring.

Duurzamer

Het onderzoek heeft dus uitgewezen dat thuismonitoring en ziekenhuis monitoring hetzelfde resultaat oplevert. Volgens onderzoeker Tjitske Zaat van Amsterdam UMC is thuismonitoring van de eisprong niet alleen prettiger voor de vrouw, het is ook duurzamer. “In plaats van 3 afspraken bij het ziekenhuis heb je er maar 1 bij thuismonitoring. Ze maken zo veel minder reisbewegingen, dus ook het milieu wordt gespaard”, zegt de onderzoeker. De conclusie dat thuismonitoring hetzelfde resultaat oplevert heeft ook gevolgen voor alle IVF-trajecten wereldwijd.

Empowered

Volgens projectleider Femke Mol ervaren vrouwen de thuismonitoring als meer privé en voelen zij zich meer empowered tijdens de behandeling. “Daarbij verlaagt thuismonitoring de kosten voor de zorg omdat er minder afspraken in het ziekenhuis met een arts of verpleegkundige nodig zijn.”. De kosten van het IVF-traject kunnen met 80% omlaag gaan als er voor thuismonitoring wordt gekozen in plaats van ziekenhuismonitoring.

Altijd op de hoogte blijven?