Nummer 5 van 2023

Kraamsupport nummer 5 is op 22 december 2023 verschenen.

Met in dit nummer:

Doula Susan Bloemen werkt samen met kraamzorg

Eigenlijk is haar taak als doula heel simpel, vertelt Susan Bloemen van Bloeming Birth: ‘Ik bied rust, tijd en aandacht als het gezin mij nodig heeft.’ De vraag naar doula’s neemt toe en Susan vertelt graag meer over haar vak.

Nieuwe tool: Klantroute Kraamzorg

Ieder jaar krijgen in Nederland ruim 29.000 vrouwen die net een baby hebben gekregen geen of te weinig kraamzorg. Ook weten vrouwen niet altijd wat een kraamverzorgende precies doet. De “Klantroute Kraamzorg” biedt kraamzorgorganisaties en -medewerkers handvatten om juist deze kwetsbare groep zwangere vrouwen te bereiken.

Franse kraamzorg naar Nederlands voorbeeld

Na de geboorte van je kindje (bijna altijd in het ziekenhuis) naar huis zonder begeleiding. Geen kraamzorg die op je wacht, enkel een verloskundige die een paar keer komt kijken. Het is in Nederland niet voor te stellen, toch is het in andere landen normaal. Ook in Frankrijk. Hier wil kraamverzorgende Delphine Petit-Postma, een Française die opgroeide in Nederland, graag verandering in brengen.

Meconium Aspiratie (Syndroom)

Soms poept een kindje al voor de bevalling in het vruchtwater, waardoor hier meconium inzit. Wanneer een baby dit voor of tijdens de bevalling inademt (aspireert), kan dat na de geboorte ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken als er een ontstekingsreactie in de longen optreedt. Dit wordt het Meconium Aspiratie Syndroom (MAS) genoemd. Kraamverzorgende Nayat Aanane kan er helaas over meepraten.

Het Kraambureau: Natus Kraamzorg

Natus Kraamzorg bestond vorig jaar november precies dertig jaar. Het is een kleinschalig familiebedrijf, maar tegelijkertijd een van de grootste kraambureaus in de regio. ‘We bieden liefdevolle en persoonlijke kraamzorg en dat willen we ook uitdragen’, aldus Office Manager Evi van Eldik. Net als veel andere organisaties, worstelt ook Natus met een teruglopend aantal kraamverzorgenden.

IK: Mirna van Brakel

Mirna vindt het heftig dat er zoveel tekorten zijn in de kraamzorg. In de media hoorde zij dat er veel kraamverzorgenden thuiszitten met een burn-out omdat de druk te hoog is. Mirna is daarom heel benieuwd hoe de toekomst eruit ziet.