Onderzoek wijst uit dat baby’s achterstanden oplopen door schermgebruik

7 september 2023 Unsplash

Steeds meer kleine kinderen kijken veel naar schermen. Volgens een nieuw onderzoek lopen ze door veel schermgebruik vertragingen op in hun ontwikkeling. De gevolgen daarvan zijn jaren later nog steeds zichtbaar en deze problemen spelen ook al bij baby’s.

Vertragingen

Uit een Japans onderzoek, waar bijna 8.000 jonge kinderen aan meededen, is gebleken dat eenjarigen die veel schermtijd hebben gehad op 2- en 4-jarige leeftijd al achterstanden hadden in hun communicatieve vaardigheden en hun probleemoplossend vermogen. Tijdens het onderzoek keek slechts 4% van de baby’s 4 uur of langer naar een scherm. 18% keek tussen de 2 en 4 uur per dag en de rest minder dan 2 uur. In Nederland ligt het schermgebruik onder jonge kinderen vermoedelijk een stuk hoger. Uit een recent onderzoek is gebleken dat meer dan een kwart van de ouders aangaf dat hun kind minstens 2 uur achter een scherm zit.  

Face-to-face interactie

Toch is het schermgebruik niet direct de oorzaak van de achterstand. Het gaat wel ten koste van face-to-face interactie met hun ouders. Het zien van gezichtsuitdrukkingen, intonatie en fysieke feedback zijn enorm belangrijk voor baby’s. Dat gebeurt volgens experts niet als een baby naar een scherm kijkt.

Advies

Vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie wordt er geadviseerd om jonge kinderen onder de 2 jaar zo weinig mogelijk media te laten gebruiken. Kinderen tot 5 jaar zouden maximaal 1 uur per dag naar een scherm mogen kijken.

Altijd op de hoogte blijven?