Volgens de wetenschap is dit dé manier om een huilende baby in slaap te krijgen

12 juni 2023 RDNE Stock project via Pexels

Veel ouders en verloskundigen wisten het al, maar nu bevestigt de wetenschap het ook: het is beter om eerst rond te lopen met je baby voordat je kindje naar bed gaat. Door de beweging komt de baby tot rust en bij huilende baby’s is deze methode het effectiefst.

‘Vijf minuten dragen en vijf tot acht minuten zitten’

In de nieuwe studie die in Current Biology verscheen staat dat 80 procent van de kinderen in slaap valt nadat hun moeder hun vijf minuten draagt en daarna acht minuten met hen gaat zitten. Bij vaders zijn de effecten vergelijkbaar. In de nieuwe studie filmden de onderzoekers 21 zuigelingen van twee weken tot zeven maanden oud. Dat gebeurde in het lab of bij de ouders thuis.

Het effect was het grootst bij huilende baby’s, meldt een van de onderzoekers aan de Volkskrant. Uit eerder onderzoek blijkt dat een bewegend wiegje ook een kalmerend effect heeft, als de eerste methode niet werkt.

Belangrijk onderzoek

Eline Möller, senior onderzoeker bij het AmsterdamUMC, zegt dat de studie van belang is. “Ik denk dat de meeste ouders die een baby'tje hebben vaak genoeg rondwandelen door de kamer, of buiten met de wandelwagen om hun kindje stil te krijgen. In die zin is het geen baanbrekend onderzoek, maar wel ondersteuning voor wat mensen van nature zelf al doen.”

Möller zegt dat ouders nog steeds het advies krijgen om hun huilende baby vooral in bed te leggen, omdat het kindje zelf moet leren in slaap te vallen. 

“Dat is wel zo, maar dat is omdat hij uitgeput is. Dat helpt niet. Het levert heel veel stress op voor de baby en voor de ouders. Het is juist heel belangrijk dat ouders letten op de signalen die hun baby geeft,” aldus de senior onderzoeker.

Je kan baby’s niet verwennen

Volgens Möller is het logisch dat baby's niet vanzelf rustig worden: “Tijdens de zwangerschap zijn zuigelingen gewend dat ze heen en weer wiegen. Ze horen en voelen hun moeder ook. Dan is het onwennig als je plots in een stil bedje ligt. Je kunt baby's niet verwennen, zeker niet in het eerste halfjaar.”

Altijd op de hoogte blijven?