Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adverteren

Home > Artikelen > Dossiers > Beroep > Kosten integrale geboortezorg lastig te meten

Kosten integrale geboortezorg lastig te meten

Kosten integrale geboortezorg lastig te meten

Delen

Integrale bekostiging van de geboortezorg heeft als doel het verbeteren van de samenwerking tussen zorgprofessionals, zodat de kwaliteit van de geboortezorg toeneemt. In 2017 zijn in zes regio’s samenwerkingsorganisaties opgezet (integrale geboortezorgorganisaties, igo’s). Integrale bekostiging wil zeggen dat de samenwerkende organisaties een bedrag krijgen voor het hele traject van de zwangerschap en de geboorte, dus niet voor losse onderdelen.

Nu, vijf jaar later, is de samenwerking verbeterd, zegt het RIVM. Maar de verdere effecten zijn lastig te meten door gebrek aan kennis en door onduidelijkheid over de toekomst van de integrale bekostiging. Er zijn minimale verschillen zichtbaar in het zorggebruik. De zorguitgaven zijn licht gedaald en er zijn geen veranderingen zichtbaar in de gezondheid van moeder en kind.

De igo’s hebben meer inzicht nodig in de lokale problemen die spelen, en welke maatregelen het meeste effect hebben om de zorg te verbeteren, in combinatie met de integrale bekostiging. Daarnaast zijn er meer programma’s die de samenwerking verbeteren, zoals Kansrijke Start. Het directe effect van de integrale bekostiging op de gezondheid van moeders en kinderen in de igo’s is daardoor moeilijk te meten.

Het RIVM adviseert lokale problemen beter in kaart te brengen. Daarnaast wil het RIVM helpen door regio’s te informeren over bestaande effectieve interventies.

Bron: https://www.rivm.nl/nieuws/beperkte-effecten-zichtbaar-na-5-jaar-integrale-bekostiging-van-geboortezorg

Delen