Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adverteren

Home > Artikelen > Dossiers > Gezondheid > Sneller diagnose voor slechtziende baby’s

Sneller diagnose voor slechtziende baby’s

Delen

Bij een baby, peuter of kleuter duurt het even voordat je weet dat die slechtziend is. Het is namelijk een stuk lastiger om hen te onderzoeken. Het Diagnostisch Centrum van Bartiméus levert specialistische oogzorg, nu ook voor de állerkleinsten in het speciale Baby- en Peutercentrum. Uit het hele land worden baby’s en peuters hier naartoe doorverwezen.

Lastig te onderzoeken

Baby’s en peuters zijn lastiger te onderzoeken en behandelen, maar juist voor hen is een vroege diagnose van belang. Hoe eerder bekend is wat er met het kindje aan de hand is, hoe eerder een behandeling kan starten. Voor de ouders is het vaak moeilijk om de diagnose te horen, maar weten wat er aan de hand is maakt ook een einde aan een periode van grote angst en onzekerheid over de gezondheid van hun kind.

Nieuwe apparatuur

Het team van Bartiméus beschikt onder andere over diverse handheld apparatuur, waarmee bij baby’s oogonderzoeken kunnen worden uitgevoerd die eerder niet mogelijk waren. De gebruikelijke apparaten zijn vaak voor volwassen gemaakt, voor wie het bijvoorbeeld eenvoudig is om de kin in een bakje te leggen en recht in een apparaat te kijken. Voor baby’s en peuters is dat anders.

Eén van de nieuwste aanwinsten is een handapparaat dat wordt gebruikt bij baby’s van 4 maanden met de oogafwijking nustagmus (wiebelende oogjes). Het apparaat, dat een beetje lijkt op een föhn, wordt tegen het oogje aangehouden zodat de binnenkant van het oog bekeken kan worden. Hiermee kunnen alle laagjes van het oog bekeken worden en kan meteen iets gezegd worden over het netvlies en de rest van de binnenkant van het oog.

Dankzij de nieuwere apparatuur kunnen andere tijdrovende en belastende onderzoeken achterwege blijven, zoals een elektroretinogram (ERG). Bij dit onderzoek worden draadjes zo dun als haren op het onderooglid gelegd, om te meten of en hoe het oog elektrische signalen afgeeft. Voor (jonge) kinderen is dit een zeer ingrijpend onderzoek.

Snellere diagnose

Vroeger werd soms gewacht met onderzoek tot kinderen iets groter zijn. Dat hoeft nu niet meer. Voor peuters is er bijvoorbeeld een nieuw apparaat voor het genoemde onderzoek, daarbij wordt alleen een sticker onder het oog geplakt en wordt het apparaat ervoor gehouden. Hierdoor is het onderzoek eenvoudiger, wat leidt tot betere vroegdiagnostiek. Bijkomend voordeel is dat ouders en verzorgers veel sneller duidelijkheid over wat er aan de hand is met hun kind.

Ouders betrekken

Voor vlotte onderzoeksresultaten is het ook belangrijk dat de onderzoeksruimtes rustig en prikkelarm zijn, met specifiek op baby’s en peuters afgestemde inrichting. En dat de ouders met een speciaal programma goed worden voorbereid op en betrokken bij het onderzoek. Zo voelen ouders en kinderen zich veilig en ontspannen. De onderzoeken verlopen daardoor gemakkelijker en beter.

Bronnen: Bartimeusfonds.nl, ad.nl 

Delen