Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adverteren

Home > Artikelen > Dossiers > Innovatie en onderzoek > Kortere opname pasgeborene met infectie

Kortere opname pasgeborene met infectie

Delen

Een pasgeborene hoeft niet meer zeven, maar slechts drie dagen in het ziekenhuis te blijven wanneer antibiotica niet via het infuus maar oraal wordt ingediend. Dit blijkt uit onderzoek van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC, door kinderarts Gerdien Tramper, neonatoloog René Kornelisse en arts-onderzoeker neonatologie Fleur Keij.

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health, toont aan dat antibiotica toedienen met drank net zo effectief is als via een infuus. “Met een antibioticadrank kan de baby gemiddeld 3,5 dag eerder naar huis en dat is voor het gezin heel prettig,” aldus Tramper. “Het gezin komt sneller in een normale thuissituatie en is minder afhankelijk van de zorg. Dat is voor de huidige drukte in de ziekenhuizen ook goed en het scheelt in zorgkosten. Een opnamedag van moeder en kind kost al gauw 1.300 euro.”

Impact op baby’s en ouders

“In veel gevallen gaat het om baby’s die door pech een bacteriële infectie oplopen na een gezonde zwangerschap,” volgens Trampers medeonderzoeker Keij. “Een ziekenhuisopname is dus vaak abrupt en heftig voor ouders. Ze moeten een kamer delen, er is een strenge bezoekregeling en soms lopen ze kraamzorg thuis mis omdat ze te lang in het ziekenhuis moeten blijven. Een kortere ziekenhuisopnames is dus heel wenselijk.”

Want jaarlijks worden in Nederland 1.000 tot 1.500 baby’s na de geboorte behandeld voor een bacteriële infectie. De standaardbehandeling hiervan is nu een 7-daagse antibioticakuur via een infuus. Dat heeft veel impact op de baby’s en ouders. Een infuus prikken kan lastig zijn bij kleine baby’s en geeft veel ongemak. Ook moeten de ouders vaak op en neer van en naar het ziekenhuis en kan familie lastig op bezoek komen.

Onderzoeksgroep

Tijdens het onderzoek zijn 510 baby’s gevolgd in zeventien Nederlandse ziekenhuizen. Deze baby’s zijn in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg het antibioticum toegediend met een infuus. De andere groep kreeg het antibioticum toegediend via drank.

Beide behandelingen werken even goed. Met de antibioticadrank worden er voldoende hoge bloedspiegels bereikt. Het oraal toedienen heeft vele voordelen, waaronder het feit dat de ouders dit zelf na drie dagen thuis kunnen doorzetten.

RAIN Studie

Het onderzoek is onderdeel van de RAIN studie en wordt door specialisten uit binnen- en buitenland gevolgd. De RAIN studie is opgezet vanuit een samenwerking tussen Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC voor onderzoek naar pasgeborenen en is gefinancierd door ZonMw.

“De volgende stap is het implementeren van de behandeling in de ziekenhuizen. In Nederland en in de toekomst in heel Europa. Wat komt daarbij kijken? Hoe kunnen we iedereen bereiken? Hoe betrekken we de groep patiënten erbij? Dat moet uitgezocht worden om de zorg overal gelijk te krijgen en de baby in de thuissituatie te kunnen laten behandelen,” laat Tramper weten.

Delen