Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adverteren

Home > Artikelen > Dossiers > Innovatie en onderzoek > Minder tijd op de smartphone, deze tips kun je ouders geven

Minder tijd op de smartphone, deze tips kun je ouders geven

Delen

Een smartphone is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Jong en oud gebruikt de telefoon om te appen, chatten, het laatste nieuws te lezen en soms wordt er ook nog mee gebeld. Handig maar – zo constateert ook oprichter van de Babykennis Academie Minke den Heijer – veelvuldig gebruik kan de band tussen ouders en hun kind onder druk zetten. Welke tips kun je ouders meegeven om minder tijd door te brengen op hun smartphone? Misschien heb je er zelf ook wel iets aan!

In een blog over het effect van het gebruik van smartphones op baby’s legt Minke uit dat als ouders goed kijken naar hun baby, proberen te begrijpen wat hun kindje wil aangeven en passend reageren, dit veel voordelen heeft voor de ontwikkeling van het kind. Het helpt bijvoorbeeld om de wereld te leren kennen, om het eigen gevoel te leren kennen en begrijpen én om vertrouwen in anderen te ontwikkelen.  Baby’s communiceren met kleine signalen. Wanneer ze echt dringend aandacht nodig hebben, is huilen het enige dat zij kunnen doen. De signalen van een baby kunnen ouders alleen maar oppikken als zij hun focus gedeeltelijk of helemaal bij hun kindje hebben. Een smartphone kan weleens (te) veel aandacht vragen van ouders, waardoor zij minder oog hebben voor de belangrijke signalen van hun kindje.

Uitdrukkingloos

Minke: ‘Wanneer iemand op een smartphone kijkt, vraagt de telefoon vaak de volledige aandacht van die persoon. Het observeren van je baby staat onder druk, waardoor je de signalen van je baby moeilijk of laat begrijpt. Hierdoor wordt passend reageren ook lastiger. Sensitief reageren is dus veel moeilijker, als je aandacht wordt opgeslokt door je telefoon’.  Daarbij worden gezichten meestal vlak en uitdrukkingloos wanneer er op een smartphone gekeken wordt. Dit maakt het moeilijk voor een baby om het gezicht van de ouders af te lezen. Dat brengt paniek met zich mee. Binnen twee minuten kun je kindjes zien ontregelen: ze maken gefrustreerde geluiden, worden motorisch onrustig en zoeken met hun ogen de omgeving af.

Tips voor ouders

Wanneer je als kraamverzorgende merkt dat ouders in een gezin (te) veel tijd doorbrengen op hun smartphone kun je ze tips geven om hier minder tijd op door te brengen. De volgende tips van de afkickkliniekwijzer kunnen ouders helpen te minderen met het gebruik van de telefoon. 

  •        Zet notificaties ’s op bepaalde momenten van de dag uit (’s nachts, tijdens het werk of tijdens verjaardagen en feestjes en wanneer je met je kindje bezig bent).
  •        Laat de telefoon wat vaker thuis
  •        Koop een wekker en een horloge, zodat je wat minder vaak de telefoon pakt
  •       Maak afspraken met jezelf om in de ochtend het eerste uur je telefoon niet te gebruiken
  •       Gebruik een app om de tijd te meten die je op je smartphone doorbrengt: zo word je meteen geconfronteerd met je eigen gedrag en kun je tijdslimieten instellen.
  •       Leg de smartphone in een andere kamer wanneer je naar bed gaat

Wel wordt benadrukt dat wie echt verslaafd is, meestal professionele hulp nodig heeft.

Repareren

‘We weten dat baby’s zich veilig en geborgen genoeg voelen, als er op ongeveer de helft van hun signalen wordt gereageerd. Merk je dat je belangrijke signalen van je baby hebt gemist? Dan kan je dit altijd weer repareren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door alsnog te reageren en daarbij te benoemen dat je net even niet kon komen omdat de ovenschotel echt de oven uit moest (of iets dergelijks), maar dat je er nu wel bent’, vertelt Minke in haar blog over smartphone gebruik. Ook dit is goed om mee te geven aan ouders.

Bronnen: babykennis.nl, afkickkliniekwijzer.nl.

Dit artikel van Sanne Verhoeff verscheen eerder in Kraam Support Magazine.

Delen