Zoek
Sluit dit zoekvak.

Adverteren

Home > Artikelen > Dossiers > Tips > Tips: communiceren over voeding en leefstijl

Tips: communiceren over voeding en leefstijl

Delen

Hoe spreek je ouders aan op het feit dat je ze alleen maar witbrood ziet eten en heel weinig ziet bewegen? Soms is het niet zo makkelijk om thema’s over voeding en leefstijl bespreekbaar te maken binnen een kraamgezin. Speciaal voor kraamverzorgenden heeft Confriends, een trainings- en adviesbureau met betrekking tot gezond werken, een training ontwikkeld: ‘Laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl binnen een kraamgezin’De leefstijlthema’s die aan bod komen tijdens deze training zijn: groente, fruit en volkoren eten, water drinken, ontspanning en rust en bewegen. Miranda Rep, medeoprichter en trainer, zet enkele praktische tips op een rij.

·        Realiseer je, om te beginnen, dat je als kraamverzorgende echt het verschil kunt maken in een gezin. Alle kleine beetjes helpen daarbij. Al lijkt het maar een heel klein zaadje dat je plant. Het is belangrijk met elkaar dezelfde boodschap te geven. Een voorbeeld uit de praktijk. Miranda: “Ik herinner mij een training waarbij een kraamverzorgende vertelde dat zij eens in een gezin kraamde waar alleen maar vla en toetjes werden gegeten. De betreffende kraamverzorgende, die het leuk vond om soms tijdens de kraamweek te koken, heeft dit gezin geleerd gezond eten klaar te maken. Achteraf bleken de ouders enorm blij te zijn met haar. Zij heeft voor dit gezin echt het verschil gemaakt door zelf het goede voorbeeld te geven.”

·        Spreek ouders niet direct aan als je ziet dat er een snoepje wordt gegeten. Kijk vooral naar structurele kansen voor het gezin. Wordt er alleen witbrood gegeten? Wie weet kun je het hebben over bruinbrood en, nog beter, volkoren brood. Een snoepje af en toe, daar hoef je het gesprek niet voor aan te gaan.

·        Je kunt heel goed non-verbaal communiceren als je een gezin iets wilt bijbrengen over een gezonde leefstijl. Je kunt om te beginnen zelf goede voorbeeld geven. Ga bijvoorbeeld lekker aan tafel zitten als er gegeten wordt (in plaats van op de bank) en maak van gezond eten/snacken een gezellig moment. Laat kinderen in het gezin eens meehelpen met het maken van een fruithap of rauwkost. Dit is een goede manier van laagdrempelig communiceren.

·       Communiceer met respect. Ga er vanuit dat elke ouder het beste wil voor zijn kind. Communiceer Open, Eerlijk en Nieuwgierig (OEN) en zonder Oordeel, Mening en Aannames (OMA). Stel vragen vanuit een respectvolle houding en met empathie.

·       Als je iets wilt aankaarten over de leefstijl van een gezin, houd dit dan luchtig. Bespreek het onderwerp ‘tussen neus en lippen door’, bijvoorbeeld als je samen met iets bezig bent. Maak er geen formeel moment van door te zeggen ‘ik wil het graag eens hebben over….’

·        Gebruik ‘plus taal’: richt de communicatie op wat je wél wilt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Weet je dat lauwe thee zonder suiker heel lekker en gezond is voor kleine kinderen?’ En niet: ‘Weet je wel hoeveel suiker er in een pakje drinken zit?’ Of: ‘Elke dag een rondje wandelen is goed voor jou en je kind’ in plaats van ‘De hele dag binnen zitten is slecht voor je gezondheid’.

·        Geef de ouders complimenten over de stappen die ze zetten richting een gezonde leefstijl. Doen ze minder siroop in een glas, dat is al een compliment waard op weg naar water drinken!

·        Geef een gezin de ruimte maar durf ook initiatief te nemen, blijf daarbij in contact met het gezin.

·        Probeer flexibel en begripvol te zijn.

·        Praat mét elkaar, niet óver elkaar.

·        Stem met het gezin af of jij de lead mag nemen als er kraamvisite is en jij merkt dat het voor de kraamvrouw tijd is om te rusten. Je kunt ouders van te voren vragen: ‘Hoe wil jij dat ik het aanpak? Mag ik de visite naar huis sturen als ik merk dat je moe bent?’ Stel altijd open vragen, zodat de ouders voelen dat zij input hebben. Elk gezin is anders, dus stem dit af op het gezin. Als kraamverzorgende ben je een soort kameleon.

·        Als er sprake is van armoede in een gezin, kun je laten zien wat dan de mogelijkheden zijn met betrekking tot gezonde voeding. Als je weleens kookt voor een gezin, kun je ze adviseren een voedzame groentesoep te maken, die je gemakkelijk in porties kunt invriezen. Leer mensen vooruit te koken en biedt eventueel praktische/makkelijke gerechten aan.

Over de training

De training ‘Laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl binnen een kraamgezin  is een combinatie van kennis en vaardigheden en bestaat uit twee bijeenkomsten van drie uur. Kraamverzorgenden leren verbeterpunten signaleren op het gebied van leefstijl voor de baby en andere kinderen in het gezin. Daarnaast leren zij laagdrempelig communiceren over gezonde leefstijl in het kraamgezin. Meer informatie is te vinden via:

Dit artikel verscheen eerder in KraamSupport Magazine.

Delen